Ķirbju marmelāde ir lielisks veids, kā bagātināt uzturu ar dabisku saldumu un izbaudīt katru kumosu.
Izstāstīsim, cik viegli pagatavot dabīgu ķirbju marmelādi, kas būs interesanta alternatīva tradicionālajiem saldumiem.
Ķirbju marmelādei nepieciešamās sastāvdaļas
1 kg ķirbja (nomizota un sagriezta kubiņos)
500 g cukura (pēc garšas var pielāgot)
1 citrons (sula un miza)
1 tējkarote kanēļa (pēc izvēles)
1/2 tējkarote ingvera (pēc izvēles)
1/2 tējkarote vaniļas (pēc izvēles)
1-2 tējkarotes želatīna (ja vēlaties stingrāku konsistenci)
Ķirbju marmelādes pagatavošana
Vispirms ir jāsagatavo ķirbi. Nomizojiet ķirbi un sagrieziet to mazos kubiņos. Ielieciet sagriezto ķirbi katlā un pievienojiet nedaudz ūdens. Vāriet uz vidējas uguns, līdz ķirbis ir mīksts (apmēram 15-20 minūtes).
Sagatavojiet masu. Pēc tam, kad ķirbis ir mīksts, izmantojiet kartupeļu stampiņu vai blenderi, lai izveidotu viendabīgu biezeni. Pievienojiet biezenim cukuru, citrona sulu un sarīvētu citrona mizu. Ja izmantojat, pievienojiet arī kanēli, ingveru un vaniļu.
Tad var ķerties pie marmelādes vārīšanas. Vāriet masu uz lēnas uguns, bieži maisot, līdz tā sabiezē (apmēram 30-45 minūtes). Ja vēlaties stingrāku konsistenci, pievienojiet želatīnu, kad masa sāk sabiezēt, un samaisiet.
Sterilizējiet burciņas un vāciņus, izmantojot verdošu ūdeni vai cepeškrāsni. Piepildiet burciņas ar karsto marmelādi, atstājot apmēram 1 cm brīvu vietu no augšas. Uzlieciet vāciņus un ļaujiet burciņām atdzist istabas temperatūrā. Ja izmantojāt želatīnu, varat marmelādi ieliet silikona vai citos trauciņos un pēc atdzesēšanas sagriezt skaistus gabaliņos.
Uzglabājiet marmelādi vēsā un tumšā vietā. Pēc atvēršanas to jāuzglabā ledusskapī un jāizlieto 1-2 nedēļu laikā. Ķirbju marmelāde lieliski garšo uz maizes, pankūkām vai kā piedeva desertiem. Izbaudiet savu mājās gatavoto kārumu!